JORDI ROBIROSA, L’APOSTOFLANT DEL BÀSQUET CATALÀ

JORDI ROBIROSA, L’APOSTOFLANT DEL BÀSQUET CATALÀ

En el Diari en Blau-i-grana volem conèixer gent de l’esport que “la toca”. Un repàs per les seves vides però també amb la mirada posada en el barcelonisme. El primer convidat és el periodista Jordi Robirosa, la cara més coneguda del bàsquet a casa nostra… I a “la nostra”, TV3.

P: Malgrat que TV3 ha perdut els drets de l’ACB i de l’Eurolliga, Jordi Robirosa pot presumir de ser qui ha fet més retransmissions en català. Recorda quantes en són?

R: En català, en castellà i en finlandès. En aquets 34 anys n’he fet de 32 esports diferents. Jo calculo que seran unes 3.000 i concretament de bàsquet dec estar al voltant de les 2.000. Mentiria si no et digués que estic orgullós de ser la veu del bàsquet català. De fet, m’encanta.

P: Què ens pot dir dels companys que has tingut en les retransmissions?

R: El primer, el Jaume Rius, em va ajudar molt en els meus començaments. Després en Lluis Canut tenia molts bons contactes que aprofitàvem abans dels partits per treure notícia, i amb el Nacho Solozábal i el Víctor Lavagnini ja són 25 anys junts. Ens coneixem tant que només per la respiració sabem quan hem de parlar. Han estat pocs però molt bons en aquesta darrera etapa.

P: Quines condicions s’han de tenir per poder fer una bona retransmissió?

R: Sobretot tenir un estil propi i no fer cas de les xarxes socials. Jo he retransmès partits amb una audiència de 800.000 persones i no pots pretendre agradar a tothom. M’agrada quan els meus amics m’envien un whatsapp dient algun error que he comès. Els hi dono les gràcies i rectifico al moment.

P: Què els hi diria a tots aquells que somien arribar a ser com vostè?

R: Que lluitin dur, molt dur per aconseguir el seu somni. No poden defallir mai. Jo dedico un parell d’hores setmanals a atendre estudiants de periodisme. Han de treballar molt.

P: En quina pista ha passat més por?

R: En les gregues i particularment a la del Panathinaikos on he vist de tot, fins i tot companys meus, dels mitjans, ferits. Hi has d’entrar amb molta discreció i sortir-ne igual, sempre amb l’ai al cor.

P: Esperava arribar fins on ho ha fet?

R: He sobrepassat totes les meves expectatives: Jocs Olímpics, Mundials. L’NBA des del 1989…soc un privilegiat.

P: I tothom el coneix per una paraula: apostoflant…

R: Un dels llibres que he escrit es titula ‘Apostoflant’, que és la meva crònica de vida periodística. Em dic Jordi Robirosa Dejean, a casa sempre hem parlat català però el meu avi i la meva mare tenien la nacionalitat francesa. A casa hi havia un cert ambient francòfon. He dominat sempre el francès, des de jove. Tot va néixer en una cistella d’un jugador del Joventut, en una final de la Lliga Catalana contra el Barça, es deia Gerard i va fer un bàsquet des del mig de la pista i a mi em va sortir dir “apostoflant”. Dic poquíssimes vegades aquesta paraula a les retransmissions però cada dia pel carrer me la diuen cinc vegades… Com a mínim.

P: Per acabar, Jordi Robirosa té fama de barcelonista?

R: Jo el que sempre vull és que guanyin tots els equips catalans, siguin de l’equip que siguin i de l’esport que siguin.

1 Comment
  • Jaume Rius
    Posted at 14:49h, 28 juliol Respon

    Quinstemps que vam viure plegats.

Post A Comment