Les nostres penyes: la Solera fou la pionera

Les nostres penyes: la Solera fou la pionera

Les penyes blaugranes sempre han estat un dels grans patrimonis del club. Actualment n’hi ha unes 1.500 i se’n poden trobar per tot el món, en el lloc més llunyà i sorprenent. I encara n’hi ha unes 500 més que encara no han pogut superar tots els tràmits, per cert molt exigents, perquè properament es puguin considerar oficials.

Al voltant dels anys 20 ja es van crear algunes penyes en homenatge a mítics jugadors com Sagi Barba o Sancho i alguna més com La Colla de l’Esquerra de l’Eixample. Però la primera reconeguda oficialment va ser la Penya Solera que va ser fundada l’any 1944. Els promotors van ser Josep Samitier, Jaume Ramon i Evarist Murtra com a personatges destacats. Posteriorment, es van incorporar Cèsar, Biosca, Ramallets, Mariano Martin… El seu local social estava ubicat a la Rambla de Catalunya, molt a prop de la Font de Canaletes.

Posteriorment es va incorporar Nicolau Casaus que en va ser el seu gran impulsor. La Penya Solera va ser un gran poder fàctic del que en van saber treure fruit tots els diferents presidents i va ser la impulsora de les altres penyes que van anar apareixent. La seva època daurada va ser els anys 50, si bé no hi van faltar problemes amb les autoritats franquistes que van arribar a dictar una ordre d’expulsió d’Espanya contra Nicolau Casaus, l’home del puro, per haver tret de l’entrada del local social una fotografia del dictador Franco.

Gràcies a la intervenció del mític Josep Samitier i de les seves excel·lents relacions, Casaus va poder continuar vivint a Barcelona però va haver de deixar la presidència com a càstig. Ara recordo vagament alguna entrevista que li havia fet, sent molt jovenet, a aquell personatge tan singular del qui encara s’ha d escriure la seva veritable biografia. Com a la vida no hi ha res etern, i després de molts entrebancs i problemes, la Penya Solera es va dissoldre durant la dècada dels 90. Però tots els barcelonistes que ja tenen una edat recordaran amb nostàlgia el que ha significat la Penya Solera per a la història del FC Barcelona.

No Comments

Post A Comment